Udlejning er det nye sort - ellers ser fremtiden sort ud

"I just have one more question. How does an unemployed girl with three roommates afford the patchwork denim boly Louis Vuitton bag?"

"It's rented - Bag, Borrow, Steel. It's like Netflix for purposes."

Kan du huske scenen fra Sex & the City, hvor Carries assistent åbner Carries øjne for modebranchens Netflix?

10 år senere er verden blevet afhængig af, at denne nye form for shopping bliver en realitet - hvis vi i hvert fald vil passe på det miljø, som vi efterlader til vores børn.

Vidste du, at der hvert år produceres 150 milliarder stykker tøj på verdensplan, hvilket svarer til 20 stykker tøj til hvert enkelt menneske på kloden?

Bomuldsdyrkning optager 2,4 procent af klodens landbrugsjord, hvilket bl.a. er med til at udsætte 77 millioner bomuldsbønder for sprøjtegifte hvert eneste år. Vi danskere køber så bomuldstøj og en masse andet svarende til 16 kg tøj om året pr. dansker i gennemsnit, hvorefter over halvdelen af det tøj så bliver smidt ud igen som affald. Det er med til at øge vores i forvejen høje CO2 udslip, og faktisk står tøjproduktion for 10 pct af verdens samlede CO2-udledning.Det er en af grundene til, at genbrugsmarkedet er blevet større og større, og mens det er rigtig positivt, kan og skal vi stadig blive meget bedre endnu, hvis vi skal sikre vores næste generationer, at der er en verden at stå op til.

Hvor meget tøj har du hængende i dit skab, som du har haft på mindre en to gange? Og hvad gør du efterfølgende med det tøj? Hvor mange gange har du købt nyt tøj til en bestemt anledning, fordi du bare ikke havde noget at tage på i dit skab, selvom dit skab egentlig var fyldt med tøj? Vi har alle prøvet at shoppe et stykke tøj forhastet eller lave fejlkøb, men det gør os kun medskyldige i ovenstående miljøproblem.

Men løsningen findes ikke ved at opremse, hvad vi danskere gør forkert, for vi gør jo alle det samme. Dog er der, som med alt andet, altid en løsning på problemet. "Rental fashion" bør vinde indpas på det danske modemarked, fordi det netop er en del af løsningen på ovenstående problem. Samtidig giver det mulighed for at skifte meget mere ud i vores garderobe, end vi har været vant til, og have mange flere nye og specielle muligheder for at udtrykke os selv, samtidig med at det er økonomisk og miljøvenligt. 

Udlejet tøj skal selvfølgelig vaskes og renses, ligesom alt andet tøj, men ved at hvert enkelt dansker smider mange færre penge efter nyt tøj hvert år, og i stedet deler og genbruger varer mange gange, kan vi shoppe på en meget mere økonomisk og bæredygtig måde, da vi skal købe mindre og samtidig kan gå i "nyt" tøj meget oftere. Og dermed får vi også mindre vasketøj at ordne i mange flere hjem.

Så hvorfor ikke også kombinere dette med muligheden for at gå i tøj, som man ellers oftest vil gå langt udenom grundet priser, som ligger et godt stykke uden for ens økonomiske rækkevidde? 

Hvis udlejning skal være løsningen på tøjindustriens høje CO2-udslip, så skal det være sjovt og spændende at leje, og det er lige præcis det, udlejning kan. Udlejning giver danskerne mulighed for at lege meget mere med deres eget udtryk og prøve nye ting af, fordi det netop ikke hænger permanent i skabet, hvis det ikke lige var dig alligevel.

Miljøet er grund nok til at tage del en udlejningsmarkedet, men hvis vi også kan formå at gøre det sjovt og spændende, tror vi på, at det kan bidrage til et bedre miljø for vores fremtidige generationer.

Og der skal selvfølgelig meget mere til end udlejning af eksklusive kjoler, men det er et godt sted at starte.

"Girl, stick with us, we'll hook you up."

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort